Brandoorzaken winkels en bedrijven

De meeste branden in (winkel)bedrijven ontstaan door defecte apparatuur of het verkeerde gebruik ervan. Op de tweede en derde plaats, maar niet in dezelfde volgorde, volgen als belangrijkste oorzaken: brandgevaarlijke werkzaamheden (lassen, dakdekken, loodgieterswerk, verf afbranden e.d.) en brandstichting.

Top-3 brandoorzaken

top 3 brandoorzaken

Opmerkelijk is dat er ook buiten, in de omgeving van (winkel)bedrijven veel brandstichting plaatsvindt. En dan vooral in afval(containers en -bakken). In 2006 waren er 14.000 van zulke branden, waarvan tweederde door brandstichting en vandalisme.

Schade

De financiële schade in 2006 door branden in gebouwen bedroeg volgens het CBS € 627 miljoen. Ongeveer 70% daarvan kwam voor rekening van (winkel)bedrijven. En meestal ging het daarbij om branden met een hoog schadebedrag. Uit het overzicht van 'grote' branden (branden met meer dan € 1 miljoen schade, (zie www.verzekeraars.nl) blijkt dat er 79 grote branden waren, waarvan 60% in bedrijven en 10% in winkels (en dan met name in winkelcentra).
De grote schadebedragen maken duidelijk dat het begrip 'brandveiligheid' voor bedrijven meer inhoudt dan alleen de brandveiligheid van mensen. Van belang zijn ook: het beperken van schade en de verzekerbaarheid van het bedrijf. Maar er is meer, want het gaat ook om: de bedrijfscontinuïteit en het behoud van de werkgelegenheid, veilig werken voor de medewerkers, de veiligheid van de buurbedrijven en het milieu.

Bron: Brandladder.nl

© Bonpetshop.nl | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Webdesign: SK-Web.nl